Τρεις βασικοί πυλώνες για την υγιή ανάπτυξη μίας εταιρίας στην μετά Covid εποχή.
Πόλεμος πατήρ πάντων, αποφαινόταν πριν από 2.500 χρόνια ο Ηράκλειτος και η ρήση του φιλοσόφου επιβεβαιώνεται έκτοτε ανά τους αιώνες. Έτσι και σήμερα αδιάκοπη είναι η συζήτηση με τους συνεργάτες μας για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια και τους παράγοντες που θα καθορίσουν την υγιή ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Από την εμπειρία μας, στην ένα εποχή φαίνεται να αναδύονται οι ακόλουθοι τρεις βασικοί πυλώνες.
- Έχουν Ορίσει το Όραμα και την Αποστολή τους καθώς και τις Αξίες και την Φιλοσοφία τους….και τα εννοούν.
Είναι πολύ σημαντικό να έχει ένας οργανισμός μία ξεκάθαρη αίσθηση της Αποστολής του, το τι πραγματικά εργάζεται για να πετύχει. Έχουν γραφτεί άπειρα άρθρα για αυτό το θέμα και δεν θα πλατιάσουμε. Θα προσθέσουμε μόνο ότι ο ορισμός της Αποστολής δίνει και μία απολύτως ξεκάθαρη ιδέα σε όλους για το πώς παράγεται αξία στον οργανισμό. Για παράδειγμα, όταν μία νέα αλλά φιλόδοξη εταιρία λογισμικού ορίζει ως Αποστολή της το «να καταστήσουμε τα πολύπλοκα και δυσνόητα εργαλεία της πληροφορικής αξιοποιήσιμα για τους πελάτες μας, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν υγιώς» δίνει σε κάθε εργαζόμενο από την πρώτη μέρα ένα ξεκάθαρο μέτρο του τί έχει αξία εδώ και τί όχι.
Εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε ορίσει και τις Αξίες και την Φιλοσοφία μας, έναν οδηγό δηλαδή για το πώς υλοποιούμε την Αποστολή και το Όραμα μας. Με αυτό τον τρόπο γεννάται μία κουλτούρα η οποία λειτουργεί σαν συνδετικός ιστός για τον οργανισμό. Πώς αλλιώς άλλωστε, θα μπορούσε να δέσει μία ομάδα εκτός από το να έχει ένα κοινό σκοπό και έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και συνεργασίας; Δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε διαδικασίες και ομάδες παρά σε δομές.
2. Δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε διαδικασίες και ομάδες παρά σε δομές.
Μία μάστιγα σε πολλές επιχειρήσεις είναι το λεγόμενο micro-management, η φορτική δηλαδή ενασχόληση ενός προϊσταμένου με κάθε μία μικρή λεπτομέρεια η οποία πνίγει κάθε ελευθερία κινήσεων και πολλές φορές μασκαρεύεται ως προσοχή στην λεπτομέρεια ή κάτι παρόμοιο. Ταυτόχρονα η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων δυσκολεύει γιατί πρέπει απαραιτήτως να γίνει βάση της δομής, δηλαδή μέσω των προϊσταμένων.
Η λύση είναι η δημιουργία μικρών ομάδων από διαφορετικά τμήματα οι οποίες επιφορτίζονται με το τρέξιμο διαδικασιών ή έργων. Ταυτόχρονα για λόγους αποτελεσματικότητας, εκχωρούνται σε αυτές τις ομάδες μεγάλα περιθώρια ευελιξίας και εξουσίες ώστε να μπορούν να παρθούν οι αποφάσεις που απαιτούνται. Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται πολλές παραδοσιακές αγκυλώσεις και το decisionmaking επιταχύνεται δραματικά προς όφελος της ευελιξίας.
3. Αντιλαμβάνονται ότι τα data είναι δουλειά τους.
Η νέα εποχή έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την αξιοποίηση των δεδομένων. Οι εταιρίες οι οποίες θα αναπτυχθούν στο μέλλον είναι αυτές οι οποίες θα βρουν τρόπους να αξιοποιούν τα δεδομένα τους προς όφελος της λειτουργίας τους και των πελατών τους. Πολλές φορές διαθέσιμα data δεν συλλέγονται (πχ πόσες από τις προσφορές που δίνουμε κερδίζουμε) ή αποθηκεύονται σε μορφές μη αξιοποιήσιμες (πχ κείμενο) ή χάνονται σε σημεία μη αναζητήσιμα (σε κάποιον κοινό φάκελο).
Οι επιτυχημένες όμως εταιρίες της νέας εποχής θα είναι σε θέση να συλλέγουν δεδομένα με συστηματικό τρόπο, να τα αποθηκεύουν σε αξιοποιήσιμες μορφές και να τα επεξεργάζονται ώστε να μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα report το οποίο θα βοηθά τον αποδέκτη του να πάρει πιο εμπεριστατωμένες αποφάσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε μέρα.
Φυσικά θα μπορούσε κανείς να προσθέσει πολλά πράγματα σε αυτή την λίστα, όμως η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αυτοί οι τρεις πυλώνες είναι οι πλέον σημαντικοί, και ταυτόχρονα είναι εκείνοι όπου πολλές επιχειρήσεις πονούν. Ταυτόχρονα όμως είναι και τρεις τομείς στους οποίους υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις οι οποίες μπορούν να μεταμορφώσουν και την δική σας επιχείρηση.