Οι άξονες ενός επιτυχούς ψηφιακού μετασχηματισμού
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναντίρρητα ωθήσει τις επιχειρήσεις να αμφισβητήσουν όλες εκείνες τις υποθέσεις πάνω στις οποίες βάσιζαν την λειτουργία τους και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα τα τελευταία χρόνια. Η ανασφάλεια για το μέλλον που συνοδεύει την πανδημία όχι απλά επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, αλλά αλλάζει και τις δομές και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν με στόχο την μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία.
Ποιοι είναι όμως οι άξονες ενός επιτυχούς ψηφιακού μετασχηματισμού και πώς μπορεί μία επιχείρηση να παράξει διατηρήσιμα αποτελέσματα;
Η απλοϊκή προσέγγιση λέει ότι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας επιχείρησης απαιτούνται απλώς ψηφιακά εργαλεία, δηλαδή λογισμικά, τα οποία μάλιστα υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά με πολλά και πλούσια χαρακτηριστικά (features). Είναι όμως αυτή η καλύτερη πρακτική; Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις πώς όχι. Για την ακρίβεια αυτή είναι μία από τις πλέον αναποτελεσματικότερες λογικές επειδή τα λογισμικά δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι τόσο κρίσιμο οι άνθρωποι σας να είναι εξαντλητικά εκπαιδευμένοι σε αυτά, όσο το να είναι εκπαιδευμένοι στις λογικές και την φιλοσοφία που οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας τα λογισμικά, θα πρέπει να υπηρετήσουν.
Μία επιτυχημένη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού ξεκινά από την δέσμευση της διοίκησης να αλλάξει τις διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί η επιχείρηση και να τις προσαρμόσει στις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Στην συνέχεια είναι κρίσιμο να δοθεί στους ανθρώπους ίση ή και περισσότερη σημασία από όση δίνεται στην τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποί σας θα πρέπει να εκπαιδευτούν όχι μόνο στα νέα εργαλεία, αλλά πρωτίστως στις ανασχεδιασμένες διαδικασίες της επιχείρησή σας. Τρίτο και τελευταίο βήμα είναι η επιλογή, η παραμετροποίηση ή η ανάπτυξη των εργαλείων που απαιτούνται.
Η μη τήρηση της παραπάνω λογικής σειράς έχει πολλές φορές σαν αποτέλεσμα αυτό που το παλιό ανέκδοτο έλεγε «αγοράσαμε πλυντήριο για να βάλουμε πάνω του την σκάφη». Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία έμεινε απαράλαχτη, δεν ανασχεδιάστηκε, απλώς τα βήματά της ψηφιοποιήθηκαν, χωρίς εκπαίδευση των ανθρώπων. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη που απολαμβάνει η επιχείρησή σας είναι ελάχιστα και δυστυχώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ψηφιακών μετασχηματισμών με αυτά τα αποτελέσματα.
H μεθοδολογία βάση της οποίας εργαζόμαστε στην clarity solutions εδράζεται πάνω σε αυτούς τους τρείς άξονες. Υλοποιούμε συμβουλευτικά έργα, κάνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια στους ανθρώπους σας και τέλος αναπτύσσουμε custom λογισμικά πάνω στις ανάγκες σας, οι οποίες έχουν προηγουμένως οριστεί με ακρίβεια. Εκκινούμε δηλαδή από τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών της επιχείρησής σας, εστιάζουμε στους ανθρώπους σας και στο τέλος εάν χρειάζεται αναπτύσσουμε custom λογισμικά ή παραμετροποιούμε ξανά αυτά που ήδη έχετε πάνω στις νέες διαδικασίες.
Με αυτό τον τρόπο εγγυόμαστε ότι η αλλαγή που έχουμε μαζί σχεδιάσει πράγματι θα υλοποιηθεί στην πράξη και θα διατηρηθεί στο μέλλον, ξεκλειδώνοντας τις πραγματικές δυνατότητες της επιχείρησής σας.